Schooluitvallers

Kansen voor schooluitvallers door onderwijs en zorg op de boerderij

Zorgboerderij de Pluimshoeve biedt dagbesteding leren/werken aan voor jongeren van 4 tot 18 jaar die (tijdelijk) niet meer of gedeeltelijk naar school gaan.

De jongeren komen zoveel mogelijk op normale schooltijden, zodat ze redelijk gewend blijven aan het schoolritme.

Onder begeleiding van ervaren begeleiders van de zorgboerderij kan er schoolwerk worden gedaan, dit in samenwerking met de school waar de jongere is ingeschreven.

Tijdens het schoolwerk wordt er arbeidsgericht en aan de doelen van de jongeren gewerkt.

Tussendoor mag er vrij werk ter ontspanning gekozen worden, waarbij de begeleider een coachende rol heeft of er worden andere passende  activiteiten aangeboden specifiek afgestemd op de jongere.

De leerling ervaart dat de boerderij geen traditionele schoolomgeving is. Dit zorgt ervoor dat er niet meteen weerstand ontstaat, maar rust. Door die rust kunnen de begeleiders/zorgboer een vertrouwensband opbouwen met de leerling. Dit geeft een gevoel van veiligheid en biedt een basis om vanuit de interesses van de leerling aan het werk te gaan.

De boerderij-omgeving biedt een scala van schoolse en niet-schoolse mogelijkheden om die interesses vorm te geven. Hierdoor wordt de leerling gemotiveerd tot zinvolle activiteiten. Van daaruit kunnen er zinvolle doelen gesteld worden, waarvoor vooral praktische vaardigheden en sociale vaardigheden nodig zijn om die te bereiken en waar terloops ook schoolvaardigheden aan de orde komen. Al doende leert de leerling geconcentreerd en zelfstandig te werken. Hierdoor ontstaat een positieve werkhouding en krijgt hij of zij meer zelfvertrouwen.

Het in de praktijk leren werkt voor deze leerlingen beter dan in school, omdat leerlingen dan concreet de noodzaak inzien van het kunnen lezen en rekenen.

 

De door kinderen ervaren werkzame factoren van de boerderij:

– Dat je naar buiten kunt als je het nodig hebt, in tegenstelling tot een school waar je alleen op vaste tijden naar buiten gaat;

– De rust van de dieren;

– Dat je kunt leren in je eigen tempo;

– Dat je je begrepen voelt;

– Dat je contact kunt maken;

– Soepele interactie door aanwezigheid van dieren

– Om zelf mede te bepalen wat je doet

– Groene omgeving biedt rust en ruimte

– Aandacht voor de omgeving i.p.v. het probleem

– Van “zorgenkind” naar zorgend kind!